Norsk

MANUSBANKEN

Meny

Nyeste manuskript

Bendik og Årolilja

av Andrew J. Boyle.

Språk
norsk (bokmål)
Skrevet
2010
Sjanger
drama
Format
scene
Målgruppe
voksne
Antall roller
3 kvinner, 4 menn
Lengde
helaften (90 min)
Tema
Hva består kunst av? Behandling av svake i samfunnet.

Synopsis

Bendik Riis' skjebne griper stadig flere mennesker, både gjennom hans malerier og gjennom større kunnskap om hva han opplevde i løpet av sitt liv. Mange erkjenner, er at dette er en skjebne som griper dem: Bendik Riis kan stå som metafor for det enkle mennesket som føler seg fremmedgjort av det moderne storsamfunnet.

TITTEL: Bendik Riis malte mange bilder hvor hans søster Valgjerd opptrer som figurer fra myter og eventyr, oftest som den fengslede prinsessen Årolilja, kjent fra middelalderballaden Bendik og Årolilja. Stykket følger Bendiks kamp om å overleve på asyl. Gjennom et tillitsforhold med pleieren Jamisson tør han fortelle om familielivet. Først om lykkelige dager, og så den vonde opplevelsen da familien ble kastet ut av sitt hjem. Bendik blir kjent med Astrid, en ung taterjente. Behandlingen av minoriteter er et sidetema i fotellingen. Bendiks motstand mot å delta i asylets rutiner forandres av behandling med elektrosjokk. Etter det får han maler-saker og bestemmer seg for å komme seg ut av asylet og hjem til Fredrikstad ved å male. Hele tiden sender han brev med nødsrop om sin situasjon. Til kongen, paven, Stalin… men brevene slippes aldri ut av asyl-ledelsen.

BREV: Den opphøyede, poetiske kunstnerdrømmen til Bendik Riis kom klarest til uttrykk i brevene hans. Under Gaustad-oppholdet blir disse stoppet av overlegen. I stykket uttrykkes brevets opphøyede sfære i sang.

Historikk

Uroppført
2010
Produsent
Østfold Teater
I rollene
Bjørn Olav Ødegård, Lars Sørbø, Hedda Sandvig.

Forestillingsrettigheter

Norske Dramatikeres Forbund er ikke agent for forfatterne i denne databasen.

Ønsker du å oppføre manuskriptet, ta kontakt med forfatteren selv eller med forfatterens representanter.

Manuskript

Du må logge deg inn for å kunne laste ned dette manuskriptet.

Nyheter

Nye manuskript

Norsk dramatikk på nettet - manusbank.no - Norske dramatikeres forbund

Norske Dramatikeres Forbund