Norsk

MANUSBANKEN

Meny

Nyeste manuskript

Eksperiment

av Stian Sørlie.

EKSPERIMENT ble til ved at Jern og Metall, Oslo, Arbeiderbladet og Oslo AOF i 1969 inviterte til en konkurranse om å skrive et såkalt «lunsjteaterstykke». Jeg hadde et stykke i hodet, skrev det ut og sendte det inn. Det ble innkjøpt.

Språk
norsk
Skrevet
1970
Sjanger
drama
Format
scene
Målgruppe
voksne
Antall roller
1 kvinne, 3 menn
Lengde
helaften

Synopsis

Det jeg hadde i hodet, var inspirert av en kronikk Leo Eitinger hadde skrevet i Aftenposten om noen eksperimenter foretatt av en psykologiprofessor ved City University of New York, Stanley Milgram, i begynnelsen av 1960-årene, da han var dosent ved Yale. Resultatene av forsøkene ble offentliggjort i 1965 og ble i årene som fulgte gjenstand for en inngående diskusjon i International Journal of Psychiatry. Milgrams bok om eksperimentene, Obedience to Authority: An Experimental View kom i 1974. Problem­stillingen hans var denne: Hvor lenge vil en forsøksperson adlyde en eksperimentators ordre om å tilføye en forsøksperson smerte, selv om denne forsøkspersonen protesterer og tydelig lider under forsøkene? Milgram hadde lagt opp forsøkene slik at den ene forsøkspersonen var «lærer» og den andre «elev». «Eleven» var koblet til et «elektrisk apparat» merket «meget sterke støt – farlig», og læreren betjente knappene på apparatet som viste at de anga økende styrke, opp til 450 volt. Det lå implisitt i situasjonen at det var stor fare for at siste knapp betydde døden.

Jeg syns stadig det er like oppskakende at Milgrams eksperimenter ga til resultat at 65% av forsøkspersonene adlød uten motstand til siste knapp.

Historikk

Uroppført
1970
Produsent
Oslo Nye Teater
Regissør
Terje Mærli
I rollene
Forsøkslederen – Eli-Anne Linnestad /Assistenten – Sigmund Simonsen /Eleven – Per Theodor Haugen /Læreren Carsten Winger
Øvrige produksjoner

I 1971 oppført på Trøndelag Teater. I 1973 oppført på Riksteatret, på Øst- og Sørlandet hele høsten. Av de omkring 20 forskjellige oppsetningene som ble gjort av profesjonelle, halvprofesjonelle og amatørgrupper i årene etter urpremieren, er det to oppførelser som peker seg ut, nemlig den som ble gjort av Studiescenen i Fredrikstad og den som ble gjort av Thesbiteatret (Tønsberg Alternativteater). Begge oppførte stykket i 1974. Thesbiteatret under Gianni Lepres ledelse satte stykket opp i to versjoner, en for innendørsscene og en til utendørs bruk, og turnerte med begge. Studiescenen hadde premiere i Fredrikstad om våren og turnerte med forestillingen i Sverige og Finland om høsten. Forestillingen ble dømt til topps i Norden på Ålandsfestivalen 1974 i Mariehamn, og året etter vanket det ”hedersplaketter, suksess og rosende kritikk” på teaterfestivalen i Västerås i Sverige, i henhold til Demokraten i Fredrikstad.

Forestillingsrettigheter

Norske Dramatikeres Forbund er ikke agent for forfatterne i denne databasen.

Ønsker du å oppføre manuskriptet, ta kontakt med forfatteren selv eller med forfatterens representanter.

Manuskript

Du må logge deg inn for å kunne laste ned dette manuskriptet.

Nyheter

Nye manuskript

Norsk dramatikk på nettet - manusbank.no - Norske dramatikeres forbund

Norske Dramatikeres Forbund