English

MANUSBANKEN

Menu

Result

Title

Uår av Terje Vigen

by Lisa charlotte Baudouin Lie.

Language
Norwegian
Written
2017
Genre
absurd,drama,comedy,performance
Format
stage
Target group
all
Number of roles
3 unspecified
Length
feature length (90 min)
Subject
foreldreskap, maktrelasjoner, Hungersnød, Napoleonskrigene i Norden, sult og dens ødeleggende effekt både kroppslig og mentalt

Synopsis

"Et innbilt matprogram fra en grotte på den ytterste Nøgne Ø, på kanten av en verden som kanskje har gått under og rommer alle tiders uår."

I Uår av Terje Vigen konfronteres vi med håndteringen av sult, sykdom og naturkatastrofer – det vi trodde vi hadde på en armlengdes avstand.

Henrik Ibsens episke dikt Terje Vigen (1861) er kjær folkelesning. Historien er lagt til Napoleonskrigene, da det er kornblokade og hungersnød i landet. Diktet skildrer hvordan Terje Vigen ror til Danmark for å få tak i mat til familien, samt de tragediene han møter på veien. Når regissør Lisa Lie benytter Terje Vigen som utgangspunkt for sin iscenesettelse Uår av Terje Vigen kan man forvente et selvstendig kunstnerisk verk, der menneskets forfall og kamp for å overleve skildres i et grenseløst univers – på randen til den totale undergang.

I Uår av Terje Vigen møter vi en som kan være Terje Vigen, en Hummer og en Sjøheks. På den ytterste Nøgne Ø er det ikke klart om krigen er over, om verden har gått under eller om den holder på å gjøre det. I en verden hjemsøkt av sult og sykdom gjøres mennesket til dyr. Det handler om overlevelse, mentalt og kroppslig, i kampen mot hverandre og naturen.

Lisa Lie er kjent for å skape selvstendige universer, med helt egne spilleregler. Referansene til det virkelige liv, eventyr og den klassiske kulturarven sammenblandes med en særlig ekspressiv form og en god dose humor.

"Hva skjer med oss i selvpåført undergang? I tråd med husmorsbladet URD som under andre verdenskrig spurte: Kan vi spise mose? Spør vi: Kan vi spise olje, og kan dette skylle bort smaken av barkebrød og menneskekjøtt?"

History

Premiered
2017
Producer
Trøndelag teater. Co-produsenter Lisa Lie / PONR, Trøndelag Teater, Nordland Teater og Dramatikkens hus
Director
Lisa Lie 
Starring
Lisa Lie, Kenneth Homstad og Martin Lervik

Performance rights

The Writers’ Guild of Norway is not the agent of the authors in this database.

If you wish to have this text performed, make contact with the author or author's representative.

Manuscript

You have to log in to download this manuscript.

Norwegian drama online - manusbank.no - Writers’ Guild of Norway

Norske Dramatikeres Forbund