Norsk

MANUSBANKEN

Meny

Resultat

Tittel

Gutten

av Kari Saanum.

Språk
norsk (bokmål)
Skrevet
2005
Sjanger
tragedie,drama
Format
scene
Målgruppe
voksne
Antall roller
2 kvinner, 1 mann, 2 barn
Lengde
helaften
Tema
Familie, oppvekst, farlige barn, selvmord

Synopsis

En gutt som lever i stor ensomhet, mellom en autoritær far som frykter at sønnen er homofil, og morens grenseoverskridende, invaderende nærhet, parret med et hat mot sønnen fordi han er krevende og annerledes.

Gutten har klare sadistiske trekk og en truende personlighet med en hypnotisk tiltrekningskraft. I løpet av stykket begår han et overgrep mot den eneste vennen han har. Like etterpå lurer han den samme vennen til å bli med ut i skogen for å bade, og bruker vannet som "våpen", slik at vennen drukner,og Gutten" ender som barnemorder. Parallellen til Anders Behring Breiviks oppvekst og tanker om å bruket vannet som masseødeleggelsesvåpen, er slående.

Stykket er skrevet i 2005, og refererer derfor ikke til Anders Behring Breiviks barndom og oppvekst. Det bare likner, og på en slik måte at det kanskje kan bli mer oppklarende hvordan denne type konflikter i barndommen kan legge grunnlag for en personlighet som utvikler seg i ekstrem retning. Mors klamme omfavnelser og seksualiserte intimitet, fars hat mot en sønns mulige homofile legning, legger rammene for en kjærlighetsløs oppvekst i dyp ensomhet, noe som igjen gir seg utslag i sadisme og videreføring av en seksualisert adferd som ender i et overgrep, og tilslutt drap.

Forestillingsrettigheter

Norske Dramatikeres Forbund er ikke agent for forfatterne i denne databasen.

Ønsker du å oppføre manuskriptet, ta kontakt med forfatteren selv eller med forfatterens representanter.

Manuskript

Du må logge deg inn for å kunne laste ned dette manuskriptet.

Norsk dramatikk på nettet - manusbank.no - Norske dramatikeres forbund

Norske Dramatikeres Forbund