English

MANUSBANKEN

Menu

Result

Title

Gutten

by Kari Saanum.

Language
Norwegian (bokmål)
Written
2005
Genre
tragedy,drama
Format
stage
Target group
adults
Number of roles
2 women, 1 man, 2 children
Length
feature length
Subject
Familie, oppvekst, farlige barn, selvmord

Synopsis

En gutt som lever i stor ensomhet, mellom en autoritær far som frykter at sønnen er homofil, og morens grenseoverskridende, invaderende nærhet, parret med et hat mot sønnen fordi han er krevende og annerledes.

Gutten har klare sadistiske trekk og en truende personlighet med en hypnotisk tiltrekningskraft. I løpet av stykket begår han et overgrep mot den eneste vennen han har. Like etterpå lurer han den samme vennen til å bli med ut i skogen for å bade, og bruker vannet som "våpen", slik at vennen drukner,og Gutten" ender som barnemorder. Parallellen til Anders Behring Breiviks oppvekst og tanker om å bruket vannet som masseødeleggelsesvåpen, er slående.

Stykket er skrevet i 2005, og refererer derfor ikke til Anders Behring Breiviks barndom og oppvekst. Det bare likner, og på en slik måte at det kanskje kan bli mer oppklarende hvordan denne type konflikter i barndommen kan legge grunnlag for en personlighet som utvikler seg i ekstrem retning. Mors klamme omfavnelser og seksualiserte intimitet, fars hat mot en sønns mulige homofile legning, legger rammene for en kjærlighetsløs oppvekst i dyp ensomhet, noe som igjen gir seg utslag i sadisme og videreføring av en seksualisert adferd som ender i et overgrep, og tilslutt drap.

Performance rights

The Writers’ Guild of Norway is not the agent of the authors in this database.

If you wish to have this text performed, make contact with the author or author's representative.

Manuscript

You have to log in to download this manuscript.

Norwegian drama online - manusbank.no - Writers’ Guild of Norway

Norske Dramatikeres Forbund