English

MANUSBANKEN

Menu

Result

Manuscripts for from 1 to 100 women

Title

Eksperiment

by Stian Sørlie.

EKSPERIMENT ble til ved at Jern og Metall, Oslo, Arbeiderbladet og Oslo AOF i 1969 inviterte til en konkurranse om å skrive et såkalt «lunsjteaterstykke». Jeg hadde et stykke i hodet, skrev det ut og sendte det inn. Det ble innkjøpt.

Language
Norwegian
Written
1970
Genre
drama
Format
stage
Target group
adults
Number of roles
1 woman, 3 men
Length
feature length

Synopsis

Det jeg hadde i hodet, var inspirert av en kronikk Leo Eitinger hadde skrevet i Aftenposten om noen eksperimenter foretatt av en psykologiprofessor ved City University of New York, Stanley Milgram, i begynnelsen av 1960-årene, da han var dosent ved Yale. Resultatene av forsøkene ble offentliggjort i 1965 og ble i årene som fulgte gjenstand for en inngående diskusjon i International Journal of Psychiatry. Milgrams bok om eksperimentene, Obedience to Authority: An Experimental View kom i 1974. Problem­stillingen hans var denne: Hvor lenge vil en forsøksperson adlyde en eksperimentators ordre om å tilføye en forsøksperson smerte, selv om denne forsøkspersonen protesterer og tydelig lider under forsøkene? Milgram hadde lagt opp forsøkene slik at den ene forsøkspersonen var «lærer» og den andre «elev». «Eleven» var koblet til et «elektrisk apparat» merket «meget sterke støt – farlig», og læreren betjente knappene på apparatet som viste at de anga økende styrke, opp til 450 volt. Det lå implisitt i situasjonen at det var stor fare for at siste knapp betydde døden.

Jeg syns stadig det er like oppskakende at Milgrams eksperimenter ga til resultat at 65% av forsøkspersonene adlød uten motstand til siste knapp.

History

Premiered
1970
Producer
Oslo Nye Teater
Director
Terje Mærli
Starring
Forsøkslederen – Eli-Anne Linnestad /Assistenten – Sigmund Simonsen /Eleven – Per Theodor Haugen /Læreren Carsten Winger
Other productions

I 1971 oppført på Trøndelag Teater. I 1973 oppført på Riksteatret, på Øst- og Sørlandet hele høsten. Av de omkring 20 forskjellige oppsetningene som ble gjort av profesjonelle, halvprofesjonelle og amatørgrupper i årene etter urpremieren, er det to oppførelser som peker seg ut, nemlig den som ble gjort av Studiescenen i Fredrikstad og den som ble gjort av Thesbiteatret (Tønsberg Alternativteater). Begge oppførte stykket i 1974. Thesbiteatret under Gianni Lepres ledelse satte stykket opp i to versjoner, en for innendørsscene og en til utendørs bruk, og turnerte med begge. Studiescenen hadde premiere i Fredrikstad om våren og turnerte med forestillingen i Sverige og Finland om høsten. Forestillingen ble dømt til topps i Norden på Ålandsfestivalen 1974 i Mariehamn, og året etter vanket det ”hedersplaketter, suksess og rosende kritikk” på teaterfestivalen i Västerås i Sverige, i henhold til Demokraten i Fredrikstad.

Performance rights

The Writers’ Guild of Norway is not the agent of the authors in this database.

If you wish to have this text performed, make contact with the author or author's representative.

Manuscript

You have to log in to download this manuscript.

Norwegian drama online - manusbank.no - Writers’ Guild of Norway

Norske Dramatikeres Forbund